Waymo Google

Waymo is de zelfrijdende auto van Google. Tenminste de software dan. De naam staat voor een ‘New Way Forward in Mobility’. Het bedrijf werd in 2009 opgericht. Google zoekt vooral samenwerkingsverbanden met autofabrikanten waarbij Google de software levert. Grote automerken willen niet (geheel) afhankelijk zijn van Google dus zij ontwikkelen meestal zelf deze software. Algemeen wordt aangenomen dat het Waymo project van Google het meest vergevorderd is. In een artikel van Bloomberg (mei 2018) stond dat Waymo 3 ongelukken kende in 350.000 miles terwijl General Motors 22 incidenten had op 132.000 miles waarbij de bestuurder moest ingrijpen.

Zelfrijdende taxi van Google

Wie begint als eerste met het daadwerkelijk rijden van de autonome auto? Het lijkt erop dat Waymo als eerste zal gaan starten. Zo’n 400 vrijwilligers maken al gebruik van autonome auto’s die op speciale routes worden ingezet. In augustus 2018 wil Waymo de autonome auto’s aanbieden aan metro medewerkers van de stad Phoenix om naar hun werk te reizen. Met een app kunnen ze de zelfrijdende taxi bestellen. Op het einde van 2018 zou de proef uitgebreid moeten worden naar andere Amerikaanse steden. Renault start eveneens in augustus 2018 een on-demand project in Rouen met zelfrijdende auto’s.

Samenwerking met autofabrikanten

In maart 2018 werd bekend dat Waymo gaat samenwerken met Jaguar Land Rover (JLR. De autofabrikant zal de komende twee jaar 20.000 volledig elektrische auto’s leveren van het model Jaguar i-Pace. Twee maanden later sloot Waymo een deal met Chrysler Fiat voor de levering van 62.000 stuks Chrysler Pacifica Hybrid minivans.

Partnerships

Waymo heeft verschillende partnerships met Walmart, Avis en Autonation. De auto’s worden ingezet om passagiers te vervoeren naar de winkels van Walmart in Phoenix. Ook brengt Waymo klanten naar het Ahwatukee Foothills winkelcentrum van DDR. Sommige gasten van het Element Hotel kunnen een autonome auto oproepen.

Naar Europa?

De CEO van Waymo heeft tijdens een conferentie bevestigd dat het bedrijf ook spoedig naar Europa zal komen. Als testlocatie is Turijn uitgekozen. In deze stad is het kantoor van Fiat Chrysler Automobiles. Het hoofdkantoor staat in Londen maar de Italiaanse familie Agnelli is de belangrijkste aandeelhouder van Fiat.