Volkswagen

Volkswagen I.D modellen

De autonome concept cars van Volkswagen zijn de: I.D, I.D Buzz and I.D. Crozz. Deze zelfrijdende auto’s waren te zien op de Frankfurt Motor Show 2017. De I.D Buzz is een elektrisch autobusje met een volledig geautomatiseerde rijmodus. De I.D. Vizzion is een premium sedan.

Fasen van automatisering

Volkswagen beschrijft de huidige fase (2017-2020) als Conditional Automation. Hierna (2020-2025) komt een periode van Higly Automated en tussen 2025-2030 zou dan de hoogste fase moeten aanbreken (Fully Automated). Andere deskundigen verwachten dat het nog vele jaren gaat duren voordat zelfdrijvende auto’s geheel autonoom kunnen rijden.

Apple en Volkswagen

Volkswagen heeft een overeenkomst gesloten met Apple om samen te werken in een project voor autonome auto’s. Volkswagen zal autonome busjes fabriceren voor Apple die er eigen personeel in wilt vervoeren. Eigenlijk was BMW of Mercedes de eerste keus voor Apple maar ze konden het niet eens worden over het delen van de data en klanten. Het project van Apple/Volkswagen zal eind 2018 voltooid moeten zijn maar insiders denken dat het wel eens 2019 kan worden. De vraag is natuurlijk of de samenwerking standhoudt of dat deze wordt stopgezet.

Waymo

De CEO van Volkswagen zou een belang van 10% in Waymo willen kopen en een belang willen nemen in het Zuid-Koreaanse bedrijf SK Innovation dat batterijen voor elektrische auto’s maakt. Hij zou voor het aandeel in Waymo 12 miljard euro willen betalen. Onbekend is hoe het bestuur van Volkswagen hier tegenover staat.