Toyota

Toyota behoort tot de top 3 van grootste autofabrikanten met 10 miljoen verkochte auto’s per jaar. Toyota bezit ook ook de dochtermerken Lexus, Daihatsu en Hino Motors (vrachtwagens, bussen). Er werken in totaal meer dan 364.000 werknemers.

Toyota autonome auto

In maart 2018 werd bekend dat Toyota een nieuw bedrijf ging oprichten: het Toyota Research Institute-Advanced Development (TRI-AD). Dit doen ze samen met de bedrijven Aisin Seiki en Denso die beide leveranciers zijn van geavanceerde automotive technologie. Er zal 2,8 miljard dollar in het nieuwe bedrijf geïnvesteerd worden. Toyota bouwde in 2015 al een researchcentrum bij de Stanford Universiteit in Californie. Hier experimenteert men met de Lexus LS 600hL. Het nieuwe researchcentrum TRI-AD is een spin-off van de Amerikaanse vestiging.

Het doel is om een semi-autonome auto uit te brengen die in 2020 zelfstandig op de autosnelweg kan rijden. Toyota kiest welbewust voor een rustiger tempo dan Waymo en General Motors die ambitieuze doelen hebben gesteld.

e-Palette

De e-Palette is een concept auto van Toyota hoe in de toekomst een autonome auto eruit kan zien. De e-Palette is een smal busje met een futuristisch uiterlijk en 8 wielen. De wagens kunnen worden ingezet voor boodschappen- en postvervoer, taxi, bezorgdienst en personenvervoer.

Autonome taxi

Toyota sloot in juni 2018 een overeenkomst met on-demand taxidienst Grab om 1 miljard dollar te investeren. In maart 2018 nam Grab de activiteiten over van concurrent Uber in Zuidoost-Azië. Grab is nu marktleider in dit gebied en actief in 8 landen en 217 steden. Toyota en Grab werkten al samen in een ander project waarbij 100 huurauto’s van Grab waren uitgerust met een speciale data recorder.