Mercedes-Benz

Verleden jaar verkocht Mercedes-Benz 2,3 miljoen auto’s hetgeen een nieuw record was. Een kwart van de verkopen ging naar China dat (net als bij BMW) de belangrijkste afzetmarkt is geworden. Het meest succesvolle segment waren de SUV’s met een verkoopcijfer van 800.000 stuks.

Mercedes autonome auto

De nieuwe C-Klasse van Mercedes kan semi-autonoom rijden. Het computersysteem past de snelheid van de wagen aan tijdens het rijden en met de camera kan wel 500 meter gekeken worden. Hoe goed is het huidige systeem? Een journalist van het Amerikaanse Businessinsider teste in juli 2018 een semi autonome Tesla, Cadillac en Mercedes. Zijn beste ervaring was met de Super Cruise van Cadillac. De Mercedes Drive Pilot vond hij niet veel beter dan de standaard cruise control. Met geen van de 3 geteste auto’s kun je gerust het stuur overlaten aan de auto.

Elektrische auto EOC

Mercedes zet hoog in op elektrische auto’s. Het bedrijf wil dat in 2022 van elk model een elektrische variant kunnen leveren. Er zijn inmiddels 6 fabrieken gebouwd die batterijen produceren voor elektrische auto’s. Mercedes is hiermee een flinke concurrent geworden van de elektrische autofabrikant Tesla. Met het nieuwe label EQ (Electric Intelligence) wil Mercedes een collectie van volledig elektrische voertuigen opbouwen. In de zomer van 2019 zal een sedan-SUV (genaamd EQC) bij de Nederlandse autodealers te koop zijn. De wereldpremière van de Mercedes-Benz EQC was op 4 september 2018 in Stockholm.

Robottaxi

Mercedes-Benz en Bosch sloten in april 2017 een overeenkomst om samen te werken aan een autonome auto van level4/5 niveau. Er moet software en algoritmen ontwikkeld worden voor het autonome systeem. Naderhand voegde NVIDIA zich bij het project. NVIDIA levert een multi-chipconfiguratie met vier krachtige AI-processors die een zelfrijdende auto van het hoogste niveau nodig heeft. Autonome auto’s verwerken enorme hoeveelheden data als ze aan het rijden zijn. Mercedes gaat in de tweede helft van 2019 een on-demand taxidienst beginnen in Silicon Valley, Californië. De routes zijn pre-selected en de gebruikers kunnen kosteloos gebruik maken van de autonome taxi’s.

Concept car

De nieuwste concept car van Mercedes-Benz is de Vision Urbanetic. Deze autonome auto kan in een handomdraai veranderd worden door een modulair systeem. Een eerdere concept car was de F 015 Luxury in Motion. Deze autonome auto ziet er een stuk sportiever uit.