General Motors

Zelfrijdende auto Cruise AV

General Motors (GM) is een van de meest toonaangevende autofabrikanten ter wereld. Bekende Amerikaanse automerken van het bedrijf zijn Buick, Chevrolet en Cadillac. GM is erg ambitieus en wil in 2019 op grote schaal gaan beginnen met zelfrijdende auto’s. GM neemt de juridische verantwoordelijkheid op zich als het mis mocht gaan. Experts twijfelen echter aan deze voortvarendheid. Waymo en Uber denken dat hun autonome auto’s tussen 2019 en 2021 echt de weg op kunnen.

Cruise Automation

General Motors kocht in maart 2016 de start-up Cruise Automation dat software ontwikkelde voor zelfrijdende auto’s. De verkoopprijs was 581 miljoen dollar maar dit bedrag kan uiteindelijk oplopen tot 1 miljard dollar (door uitkering van extra bonussen). De overname zorgde ervoor dat GM kon aanhaken in de race naar autonome auto’s. De Cruise AV is uitgerust met 5 lidar laser sensoren, 16 camera’s en 21 lasers. De rijweg van de auto wordt 10 keer per seconde berekend. Er zijn twee onafhankelijke computer systemen in de auto. Mocht een systeem uitvallen dan kan het andere computer systeem het overnemen.

Partnership GM – Softbank

Het Japanse Softbank kocht in 2017 15% van de aandelen van Uber. In mei 2018 investeerde Softbank 2,25 miljard dollar in de autonome auto divisie van General Motors.

GM – Lyft

Lyft is een on-demand vervoersbedrijf dat in 300 Amerikaanse steden actief is. Het bedrijf werd in 2012 opgericht. Het is niet zo groot als Uber maar staat wel volop in de belangstelling. General Motors was er op tijd bij en kocht zich in voor 500 miljoen dollar (januari 2016). Autofabrikant Ford ging een partnership aan met Lyft in september 2017 en de investeringsmaatschappij van Alphabet kocht in oktober 2017 voor 1 miljard dollar aandelen van Lyft. Ook de Chinese bedrijven Alibaba en Tencent zitten in Lyft.

Werken aan de autonome auto van GM

Mocht je interesse hebben om te werken aan de autonome auto van GM dan kun je op de website van GM solliciteren voor een baan. Meer autonome banen van GM staan op Linkedin.