BMW

BMW staat voor Bayerische Motoren Werke. Het hoofdkantoor is gevestigd in Munchen. De BMW Group bestaat naast BMW ook uit de automerken Rolls-Royce Cars en Mini. In 2017 verkocht het bedrijf 2,5 miljoen auto’s waarvan 2,1 miljoen van BMW, 370.000 Mini’s en 2262 wagens van Rolls-Royce. Elektrische auto’s worden steeds belangrijker voor de BMW Group; er werden verleden jaar 104.000 elektrische voertuigen verkocht. China is de belangrijkste afzetmarkt. Dit land stimuleert ook elektrisch rijden.

Autonome auto in 2021

BMW wil in 2021 een autonome auto presenteren aan het grote publiek. Waarschijnlijk zal dit een auto zijn op level-4 niveau. De auto rijdt dan geheel zelfstandig in alle verkeerssituaties maar de bestuurder kan eventueel het stuur overnemen. Het autobedrijf werkt samen met Intel en Mobileye aan een open platform voor autonome auto’s. Intel en Mobileye leveren krachtige processoren voor verwerking van alle data. Een dagje rijden levert al gauw een paar terabyte aan data op. (1 terabyte = 1000 gigabyte).

Autonomous Driving Campus

In april 2018 opende BMW Group een Autonomous Driving Campus in de gemeente Unterschleißheim nabij München. Er is plaats voor 1800 medewerkers. Het belangrijkste researchcentrum van BMW is het Forschungs- und Innovationszentrum (FIZ) in Noord-München. Hier werken 20.000 medewerkers. De afstand naar de Autonomous Driving Campus is ongeveer 13 kilometer. Op de bedrijfswebsite is te lezen dat BMW zich wilt transformeren in een tech bedrijf. Autonoom rijden is daarom een belangrijke prioriteit.

BMW en Baidu

De Chinese zoekmachine gigant Baidu is al een tijdje bezig met het ontwikkelen van autonoom rijden. Hun autonome systeem heet Apollo. Om niet teveel achterop te raken op de (Amerikaanse) concurrentie zoekt Baidu partners. In juli 2018 tekende de BMW Group een overeenkomst voor een partnership met Baidu. Het Duitse bedrijf ziet hier wel voordelen in want China is immers de belangrijkste afzetmarkt. De partnership met BMW is niet exclusief. Er werken inmiddels tientallen bedrijven samen met Baidu waaronder Tom Tom en Blackberry die het besturingssysteem wilt leveren.

Elektrische auto

De BMW i3 is een volledig elektrische auto die vanaf 40.412 euro te koop is. De auto ziet er compact en sportief uit. De i3s is een iets sportiever model.