Blackberry

Blackberry is een bekend telefoonmerk dat vooral aanzien heeft onder zakelijke gebruikers. Het had zijn eigen besturingssysteem. In 2003 waren er 500.000 Blackberry gebruikers en liep op in 2013 naar 85 miljoen. Na dit hoogtepunt kreeg het merk te maken met de opkomst van Android en Apple en verloor het veel marktaandeel. In mei 2017 waren er nog 11 miljoen gebruikers over. In 2016 werd daarom besloten dat het bedrijf minder telefoons zou gaan ontwerpen. Het zou meer de focus leggen op het geven van licenties aan partners zoals in India en China.

BlackBerry QNX

BlackBerry QNX is een realtime besturingssysteem dat al 20 jaar lang gebruikt wordt door Blackberry o.a in de auto industrie. Nu de autonome auto er aan komt is er voor het QNX besturingssysteem een nieuwe markt te winnen. In november 2018 werd beveiligingsbedrijf Cylance overgenomen dat kunstmatige intelligentie gebruikt om bedrijven te beveiligen. Blackberry denkt dat dit goed past bij zijn autonome activiteiten. De software van een autonome auto moet immers goed beveiligd zijn.

QNX Autonomous Vehicle Innovation Centre

Het Autonomous Vehicle Innovation (AVIC) is het onderzoekscentrum van Blackberry voor autonoom rijden en werd geopend in december 2016. De provincie Ontario opende een jaar later het Autonomous Vehicle Innovation Network (AVIN). In dit gebied kunnen de zelfrijdende auto’s van Blackberry testen. De provincie zal de komende vijf jaar 80 miljoen dollar in het project investeren. Er waren verleden jaar al zo’n 150 bedrijven actief in Ontario die zich bezig hielden met autonoom rijden. Dit leverde 10.000 banen op en de provincie wil dit de komende 5 jaar uitbreiden naar 50.000 banen.

Baidu

Blackberry ging in 2018 een samenwerking aan met het Chinese Baidu. Dit bedrijf is vooral bekend doordat het de grootste zoekmachine is in China. Baidu heeft zich net als Google in de race gestort om een zelfrijdende auto te ontwikkelen. Baidu heeft tientallen samenwerkingen gesloten met buitenlandse bedrijven. Blackberry zal hun QNX besturingssysteem in het platform van Baidu integreren.

Tags: Blackberry, QNX, besturingssysteem, AVIC, Baidu, Aptiv, Uber