Aptiv

Korte geschiedenis
Aptiv is waarschijnlijk een onbekende naam voor velen. Toch is het mobiliteitsbedrijf een vooraanstaande onderneming op het gebied van autonoom rijden. Aptiv werd in 1994 opgericht als de Automotive Components Group. Een jaar later veranderde het de naam in Delphi Automotive Systems. Na 2005 brak een roerige tijd aan waarbij het van eigenaar veranderde. In oktober 2017 werd de startup NuTonomy overgenomen voor 450 miljoen dollar. NuTonomy houdt zich bezig met de ontwikkeling van autonoom rijden. In december 2017 veranderde Delphi Automotive zijn naam in Aptiv PLC. Een ander gedeelte van het bedrijf ging verder onder de naam Delphi Technologies.

autonome auto Aptiv nuTonomy

In mei 2018 beschikte Aptiv over 30 autonome auto’s van het merk BMW. Deze gingen deel uit maken van het Lyft taxi netwerk in Las Vegas. Passagiers kunnen de autonome taxi oproepen met een app. Waymo en Renault zijn ook gestart met autonome taxi’s in Phoenix en Rouen. Een belangrijk verschil met de projecten van Waymo en Renault is dat de zelfrijdende taxi’s van Aptiv nuTonomy een bestuurder hebben die kan ingrijpen als er iets niet goed gaat (zie video). Het aantal zelfrijdende auto’s van Aptiv zal dit jaar geleidelijk toenemen tot 60 voertuigen.

NuTonomy

NuTonomy werd in 2013 opgericht. Er werken ongeveer 100 werknemers waarvan 70 engineers. Het verwierf in 2016 een opdracht om te starten met robottaxi’s in Singapore. NuTonomy heeft partnerships met de taxi diensten Grab, Lyft en de Group PSA (Peugeot, Opel) om zijn technologie aan deze bedrijven te leveren. In oktober 2017 werd NuTonomy door Aptiv overgenomen. De eigen afdeling van Aptiv had ook zo’n 100 personeelsleden. Met de overname van NuTonomy werd dit aantal verdubbeld.

Cijfers & overnames
Bij Aptiv werken 16.000 engineers waarvan 6000 zich toeleggen op software. Er zijn 14 grote technische centra: 8 bevinden zich in Amerika, 2 in Europa (Polen, Duitsland), 2 in China en de andere 2 in Singapore en India. Het bedrijf doet regelmatig overnames. De meest recente aankopen zijn KUM uit Zuid-Korea dat in juni 2018 werd overgenomen. KUM maakt connectoren en oplossingen voor kabelbeheer. Verleden maand werd Winchester Interconnect (verbindingsoplossingen) overgenomen voor 650 miljoen dollar. De belangrijkste klanten zijn GM, Volkswagen, Fiat Chrysler Automobiles, Ford, SAIC-GM-Wuling Automobile, Geely, Daimler, PSA en Toyota.