Apple Car

Apple is sinds 2014 bezig met een autonome auto maar brengt (zoals gebruikelijk) geen informatie naar buiten hoe het er mee gaat. Zelfs het hoofdkwartier is geheim. Dit is heel anders dan bij Waymo Google en autofabrikanten waar wel transparantie is over de voortgang van het proces.. Het project autonoom rijden heeft Apple de naam Titan gegeven.

Apple Car

Een aantal jaar geleden wilde Apple zijn eigen autonome auto bouwen maar het is onduidelijk of ze daar vanaf zijn gestapt. De meningen hierover zijn sterk verdeeld. In augustus 2018 werd bekend dat een voormalig topman terugkeert van Tesla naar Apple. Dit voedde de geruchten dat Apple nog steeds bezig is met het ontwikkelen van een eigen Apple Car. De bekende Apple analist Ming-Chi Ku denkt ook dat Apple een eigen autonome auto zal presenteren tussen 2023-2025. Het aantal medewerkers in project Titan is onbekend maar het zullen er zeker honderden zijn.

Apple Lexus
Er rijden op het moment meer dan 60 autonome voertuigen rond van Apple die testen doen. Apple gebruikt hiervoor Lexus SUV’s. Ook Waymo Google gebruikt de Lexus RX450h. Een van de autonome auto’s van Apple had een ongelukje in augustus 2018. Er ging iets verkeerd met invoegen en de auto werd van achteren geraakt door een andere gewone auto. Er was weinig schade. Incidenten met zelfrijdende auto’s moeten in Amerika verplicht gemeld worden dus dit nieuws trok volop de aandacht in de pers.

Apple partnership

Apple sloot in mei 2018 een overeenkomst met Volkswagen. De Duitse autofabrikant was niet de eerste keus van Apple. Dit was BMW gevolgd door Mercedes-Benz. Deze autofabrikanten konden het echter niet eens worden met Apple over het beheer van de data en klanten. Uiteindelijk heeft Apple voor Volkswagen gekozen. Deze maakt weliswaar auto’s van minder allure dan BMW/Mercedes maar is een sterke merknaam wereldwijd. Volkswagen heeft de nodige klappen gehad na het dieselschandaal en kan misschien met Apple de concurrentie aan in het autonoom rijden. Volkswagen gaat voor Apple een aantal busjes leveren die uitgerust zijn met een autonoom systeem. Het project zal eind 2018 klaar zijn. Het is nog niet duidelijk of de samenwerking daarna doorgaat of stopt.