Zelfrijdende auto Nederland

In Amerika en Frankrijk zijn al experimenten bezig met level 5 zelfrijdende auto’s maar hoe zit het in Nederland? Wanneer kunnen we de eerste autonome auto’s in ons landje verwachten?

Experimenteerwet
Voordat we autonome auto’s van het hoogste niveau (level 5) op de Nederlandse weg kunnen verwachten moet dit eerst wettelijk geregeld zijn. De Experimenteerwet zelfrijdende auto’s werd eind 2017 naar de Tweede Kamer gestuurd en in april 2018 goedgekeurd. Deze experimenteerwet staat toe dat auto’s op afstand worden bestuurd. Het wachten is nu op de Eerste Kamer die er ook naar moet kijken. Wanneer de wet door de Eerste Kamer wordt aangenomen kunnen we ons op maken voor auto’s die volledig zelfstandig kunnen rijden.

Zelfrijdende auto Nederland

Sinds 2015 mogen zelfrijdende auto’s al op de openbare weg rijden in Nederland maar dan moet er wel een bestuurder in de auto aanwezig zijn. Met de Experimenteerwet is dit niet meer nodig. In Europees verband is afgesproken dat autonome auto’s de weg op mogen in 2019. De Nederlandse overheid heeft er wel vertrouwen in. Volgens de Rijksoverheid horen we tot de koplopers in Europa bij de wetgeving voor autonome auto’s. Dit is ook al te zien aan het aantal laadpalen voor elektrische auto’s. Ook hier loopt Nederland voorop in Europees verband.

Elektrische auto

Oplaadstation kopen of laadkabel?
Verzekering elektrische auto