Verzekering

Kortingen elektrische auto

Onderzoeksbureau Moneyview heeft een onderzoek gedaan naar de verzekeringskosten van een elektrische auto (een Volkswagen Golf). Delta Lloyd, Ohra en United Insurance kwamen gunstig uit de bus. De elektrische Golf was bij deze verzekeraars goedkoper als de benzine auto. Dit kwam door een korting die deze verzekeraars gaven. Bij de andere verzekeraars was de elektrische Golf duurder dan het model op benzine.

Autoverzekering elektrische auto

Een autoverzekering elektrische auto is over het algemeen duurder dan een verzekering van een auto die op brandstof rijdt. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst is de aanschafprijs hoger dan een gewone auto. De goedkoopste elektrische auto is op het moment 22.360 euro. Een middenklasser kost tussen de 25.00 – 40.000 euro. Een prijzig onderdeel in de auto is de batterij die een paar honderd kilo weegt. Het hogere gewicht is een tweede reden dat de premiekosten hoger maakt.

Voor- en nadelen

Veel consumenten hebben interesse om een elektrische auto te kopen. De hoge aanschafkosten weerhoudt de meesten om dit te doen. Andere factoren die een rol spelen om niet te kopen zijn de beperkte actieradius en te weinig openbare oplaadpunten. Pluspunten zijn de nieuwe techniek, duurzaamheid en niet meer hoeven te tanken. Het kabinet wil dat er in 2030 geen benzine auto’s meer worden verkocht. Dit lijkt misschien een grote stap maar het kan snel gaan. Kijk maar naar de zon- en windenergie dat internationaal snel terrein wint.

Autonome functies

De autofabrikanten zijn volop bezig om autonome auto’s te ontwikkelen. Ford heeft als doelstelling om in 2025 een autonome auto af te leveren van het hoogste niveau (fase 5). Er zijn dan geen stuur en pedalen meer in de auto.