Uber Otto

Zelfrijdende auto Uber

De zelfrijdende auto heet Otto (ot.to). In Amerika test Otto zelfrijdende Volvo’s als taxi. Ook zijn ze bezig met zelfrijdende vrachtwagens (in samenwerking met het biermerk Budweiser).

Ongeluk met testauto
De zelfrijdende auto van Uber was 24 maart 2017 betrokken bij een auto ongeluk. Een andere auto in het verkeer verleende de wagen van Uber geen voorrang waarna een botsing volgde. De Volvo van Uber kantelde vervolgens en belandde op zijn zij. Er werd geen nadere informatie prijs gegeven over het incident. Ongelukken met autonome auto’s liggen gevoelig en worden bij voorkeur uit de media gehouden. In 2016 verongelukte een chauffeur met een Tesla auto toen hij onder een vrachtwagen reed. De software van de Tesla reageerde niet goed op de vrachtwagen met oplegger. Omdat de verongelukte auto te snel reed kwam Tesla er mee weg.

Verbod op testen?
Google heeft de rechter in Californië gevraagd om de zelfrijdende auto Uber te verbieden. Google heeft sterke aanwijzingen dat de software van Uber’s autonome wagen afkomstig is van Waymo. Een voormalig medewerker van Google zou duizenden documenten hebben gedownload voordat hij Google verliet eind 2015. Hij richtte daarna snel het bedrijf Otto op. Dit is een een start-up voor zelfrijdende auto’s. Uber nam Otto over in augustus 2016. In Californië mogen waarschijnlijk nog dit jaar zelfrijdende auto’s zonder bestuurder de weg op. Autofabrikanten zullen er veel aan gelegen zijn om hiervoor toestemming te krijgen. Google’s Waymo wordt gezien als marktleider op het gebied van autonome auto’s.

Samenwerking Uber met Daimler

Januari 2017 werd bekend dat autofabrikant Daimler en Uber een overeenkomst hadden gesloten. Toekomstige autonome auto’s van Mercedes-Benz zullen worden opgenomen in het netwerk van Uber. Beide bedrijven zijn druk bezig met zelfrijdende auto’s te testen in in de Amerikaanse staten Nevada en Californië.