Kopen

zwarte elektrische auto

Autonome auto kopen

Het is helaas nog niet mogelijk om een autonome auto te kopen. Zowel Waymo als Renault starten in augustus 2018 een on-demand project van zelfrijdende auto’s waarin gebruikers de auto oproepen met een app. Deze projecten vinden plaats in een afgebakend gebied in Phoenix en Rouen. In het project van Renault zijn 17 vaste stopplaatsen en stopt de auto niet willekeurig. De ontwikkelingen met autonoom rijden gaan best hard. Een autofabrikant als Ford wil een autonome auto van het hoogste level (zonder stuur) in 2025 gereed hebben. Het kabinet wil dat er in Nederland na 2030 geen nieuwe auto’s meer verkocht worden die op benzine of diesel rijden. In Noorwegen ligt die datum op 2025, in Frankrijk en Engeland op 2040.

In de toekomst geen eigen auto meer?

De aandacht van de autofabrikanten gaat vooral uit naar de taxidiensten. Veel deskundigen denken dat we in de toekomst geen eigen auto meer zullen hebben maar dat we met een app een autonome auto laten voorrijden. En dat we net als een taxi of huurauto een vergoeding zullen betalen voor de rit met de autonome auto. Als gebruiker krijg je dus een grote keus aan onbemande taxi’s waaruit je kunt kiezen. Bestel je een fiat dan zul je goedkoper uit zijn als een rit in een Mercedes. Stel je eens voor: een rit maken in een autonome Rolls Royce of Ferrari?

Elektrische auto kopen

Het zal nog een flinke poos duren voordat we met zijn allen autonoom rijden. Elektrische auto’s worden wel steeds meer gemeengoed. De prijzen zijn weliswaar een stuk hoger als gewone benzine auto’s maar dalen elk jaar. De goedkoopste elektrische auto (Citroen C-Zero en Peugeot iO) kost op het moment 22.360 euro. Je zou het misschien niet verwachten maar de bestverkochte elektrische auto’s in Nederland zijn de Tesla S en Tesla X (85.000-100.000 euro). Een populaire middenklasser is de Volkswagen e-Up (27.800 euro). Een autoverzekering elektrische auto is meestal iets duurder dan van een benzineauto. Soms zijn de premies lager door kortingen.

Elektrische auto leasen

Leasen of kopen? Volgens de Vereniging van Nederlandse Autolease- maatschappijen hadden 85.000 Nederlanders verleden jaar een lease elektrische auto. Het grootste voordeel van leasen is dat je geen eigen geld hoeft te hebben. Het belangrijkste nadeel zijn de kosten. Je betaalt uiteindelijk een stuk meer dan wanneer je de auto had gekocht.

Opladen
laadkabels voor elektrische auto’s en laadpalen