Investeerders Uber twijfelen

Investeerders Uber willen stoppen met zelfrijdende auto
Uber maakte half augustus 2018 bekend dat het bedrijf grote verliezen leidt op het project voor autonome auto’s. Uber is niet beursgenoteerd en hoeft daarom geen mededelingen te doen over financiële zaken. De reden dat het bedrijf toch besloot dit te doen is omdat steeds meer investeerders interesse hebben om te beleggen in Uber.

Miljarden verlies
Naar verluidt schijnen de huidige investeerders Uber ontevreden te zijn met de voortdurende verliezen in het project van de zelfrijdende auto. Het bedrijf heeft hierin al zo’n 2 miljard dollar gestoken maar de resultaten zijn nog niet duidelijk zichtbaar. De investeerders willen dat Uber stopt met de ontwikkeling van de autonome auto. Met de zelfrijdende vrachtwagen was Uber al eerder gestopt. Uber is echter bang dat het dan afhankelijk wordt van derden (autofabrikanten, Waymo Google). Tegen welke voorwaarden gaan autofabrikanten met een autonome auto straks hun wagens leveren?

Naar de beurs in 2019

Uber wil uiterlijk eind 2019 naar de beurs. De huidige marktwaarde wordt geschat op 62 miljard dollar. De laatste grote investeerder die geld in Uber stopte was het Japanse Softbank dat thans een belang van 15% in Uber heeft. Andere grote investeerders zijn het investeringsfonds van Saudi Arabie, Google, Goldman Sachs, Morgan Stanley en het Chinese Baidu. Degenen die tot nu toe het grootste rendement maakte in Uber is Jeff Bezos (Amazon) die samen met Goldman Sachs 37 miljoen dollar stak in Uber. Dit belang is tegenwoordig bijna 6 miljard dollar waard.