Honda investeert in nieuwe EV fabriek

Honda investeert miljarden in EV hub

Honda Motor heeft aangekondigd maar liefst 11 miljard dollar te investeren in Ontario, Canada. Deze investering, in samenwerking met nog te noemen joint venture partners, is bedoeld voor het creëren van een ‘uitgebreide EV-waardeketen’. Deze aankondiging kwam afgelopen donderdag naar buiten.

Het plan omvat de bouw van nieuwe assemblage- en batterijfabrieken, evenals andere faciliteiten ter ondersteuning van de productie van volledig elektrische voertuigen en voertuigen aangedreven door brandstofcellen. Dit nieuwe Noord-Amerikaanse epicentrum voor elektrische voertuigen zal een belangrijke rol spelen in de transitie van Honda naar een volledig elektrische en op brandstofcellen gebaseerde voertuigenlijn tegen 2040.

Start productie in 2028

Volgens Honda zal de productie starten in 2028, met een jaarlijkse capaciteit van 240.000 eenheden zodra de faciliteit volledig operationeel is. De investering in Alliston, Ontario, zal aanzienlijk bijdragen aan het bereiken van Honda’s doelstellingen.

Reactie op veranderende markt

Ondanks dat veel autofabrikanten hun plannen voor volledig elektrische voertuigen hebben teruggeschroefd vanwege een trager dan verwachte acceptatie van EV’s, stelt Honda dat deze investering gericht is op de toekomstige toename van de vraag naar EV’s in Noord-Amerika. De nieuwe batterijfabriek zal naar verwachting 36 gigawattuur (GWh) per jaar kunnen produceren.

Banengroei en economische impact

Dit project zal naar verwachting minstens 1.000 nieuwe banen opleveren, bovenop de 4.200 werknemers die Honda al heeft in haar twee bestaande productiefaciliteiten in Ontario. De Canadese premier Justin Trudeau benadrukte tijdens een livestream persconferentie op donderdag dat Honda’s investering van 15 miljard Canadese dollars de grootste ooit is voor de Canadese auto-industrie. Verwacht wordt dat het bedrijf meer dan CA$2,5 miljard aan belastingvoordelen en andere stimulansen van de Canadese overheid zal ontvangen.

Toekomstplannen en samenwerkingen

Na de aankondiging van een investering van 4,4 miljard dollar voor een nieuwe batterijfabriek in de VS, vorig jaar, versterkt Honda nu haar toewijding aan de Noord-Amerikaanse markt met deze nieuwe investering in Canada. Honda’s CEO, Toshihiro Mibe, gaf aan dat na het vestigen van EV-productiecapaciteiten in de VS, nu de focus ligt op Canada met steun van de regeringen van Canada en Ontario. Het bedrijf is momenteel in de fase van het evalueren van de omvang van de investering en het afronden van de onderhandelingen met haar joint venture partners.

Dit initiatief onderstreept Honda’s ambitie om een sleutelrol te spelen in de toekomst van elektrisch rijden in Noord-Amerika.