Tesla

Tesla
Een van de bekendste elektrische autofabrikanten is Tesla. Het bedrijf werd in 2003 opgericht. Een van de investeerders van het eerste uur was Elon Musk die thans het hoofd van Tesla is geworden. Het Saoedische staatsinvesteringsfonds en Tencent hebben beide een belang van 5% in Tesla. Op 7 augustus 2018 maakte Musk bekend dat het aandeel Tesla van de beurs zou verdwijnen als het 420 dollar waard zou zijn. Het aandeel ging toen hard omhoog. De beurswaakhond legde het aandeel tijdelijk stil en onderzoekt nu de zaak.

Tesla 3
Een elektrische auto van Tesla was niet goedkoop totdat de autofabrikant model 3 lanceerde. Deze elektrische auto kost ongeveer 35.000 dollar en trok internationaal veel aandacht. De auto kwam nu in het bereik van de middenklasse. De Tesla 3 wordt dit jaar voor het eerst geleverd in de Verenigde Staten en Canada. Andere landen zijn niet eerder dan 2019 aan de beurt. Het is mogelijk om te reserveren via de website.

Tesla S en X
Twee andere modellen zijn aanmerkelijk duurder. De Tesla S kost bijna 90.000 euro en model X kost vanaf 97.570 euro. De auto’s kunnen ook geleased worden. In 2017 werden er wereldwijd 101.312 Tesla auto’s verkocht. De fabriek maakte in oktober 2018 bekend dat er in het derde kwartaal van dit jaar een winst was gemaakt van 312 miljoen dollar. Kennelijk is het gelukt om de productie van de elektrische auto’s op te voeren. Vooral van de Tesla 3 wordt veel verwacht. Deze auto moet het merk toegankelijker maken voor de grote massa.

Roadster – snelste auto ter wereld
Tesla is bezig om een volledige elektrische sportwagen te ontwikkelen. Deze superauto krijgt een topsnelheid boven de 400 km/uur en een actieradius van 1000 kilometer. De Roadster trekt in 2,1 seconden op van 0 tot 100 km/uur. Er kunnen 4 mensen in plaats nemen. Een reservering voor de Founders-serie kost 4000 euro. Vervolgens moet er binnen 10 dagen een tweede bedrag worden overgemaakt van 211.000 euro.

Elektrische auto’s, Waymo zelfrijdende auto, General Motors