Opladen
Laadkabels voor elektrische auto’s
Laadkabels per automerk: Audi, BMW, Chevrolet, Citroën, Fisker, Ford, Hyundai, Jaguar, KIA Motors, Mercedes-Benz, Mini, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Smart, Tesla, Toyota, Volvo, Volkswagen.
– Laadkabels per automerk
Laadpalen
Er is keus uit 39 laadstations waaronder 8 stations voor Tesla. Een voordelig model is het Ratio EV Laadstation type 2 Outlet 16A (€489). Een losse laadpaal vergroot de toegankelijkheid (v.a €299).
– Laadpaal voor thuis of op het werk
Opladen thuis
Veel elektrische auto’s kunnen opgeladen worden via een stopcontact. De belangrijkste reden om dit niet te doen is de lange laadtijd. Opladen via een laadstation thuis gaat een stuk sneller omdat deze een groter vermogen heeft.
Publiek opladen
Nederland behoort tot de koplopers in Europa als gekeken wordt naar het aantal publieke laadpalen. Op steeds meer plaatsen komen oplaadpunten voor elektrische auto’s. Naast een laadkabel heb je ook een laadpas nodig. Je kunt hiervoor online een abonnement afsluiten. De snelste manier om een elektrische auto op te laden is bij een snellaadstation (30-60 minuten). Deze laadpalen zijn vooral langs snelwegen te vinden.
Wat kost opladen
De prijs voor een Kilowattuur (kWh) ligt rond de 21 cent (inclusief belastingen). De prijs bij een publieke laadpaal is ongeveer 33 cent voor een kWh. Het verbruik van een elektrische Golf is gemiddeld 16,5 kWh per 100 km. Het goedkoopst laden is bij een eigen laadpaal thuis.
Capaciteit van de accu
De capaciteit van een accu van een gemiddelde elektrische auto is 30 – 50 kilowattuur. De goedkoopte elektrische auto heeft een accu van 15 kWh, de batterij van een Tesla zit op 94 kWh.