Autonome auto’s

Waymo

Google besloot in 2016 te stoppen met het bouwen van een eigen autonome auto. Het bedrijf wil zich richten op de software van de zelfrijdende auto en richt hiervoor het nieuwe bedrijf Waymo op. De naam staat voor een ‘New way forward in mobility’. Waymo wil software leveren voor zelfrijdende auto’s aan bestaande autofabrikanten. Deze zijn hier zeer terughoudend in omdat ze vrezen dat ze in de toekomst dan volledig afhankelijk zullen worden van Waymo’s software. De grote autofabrikanten zijn daarom bezig om zelf autonome auto’s te ontwikkelen.

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz investeert veel geld in de software voor autonome autos. De F 015 Luxury in Motion is een innovatieve auto en ziet er zeer modern en luxueus uit. In de auto zijn verschillende grote LED touch-screen schermen ingebouwd waarop passagiers informatie kunnen zien. De elektrisch hybride auto heeft een radius van 1100 km. Tweehonderd kilometer kan op de batterij gereden worden. De overige 900 kilometer of benzine. Over een paar jaar wil Mercedes-Benz van elk model ook een elektrische variant kunnen aanbieden.

Ford

Ford bereikte in februari 2017 overeenstemming om een miljard dollar te investeren in een startup Argo El die zich specialiseert in autonome autos. Argo El is opgezet door voormalig medewerkers van Google en Uber. Autofabrikant Ford wil vooral de expertise binnenhalen van deze medewerkers. De doelstelling is om over 5 jaar een autonome auto op de markt te zetten die volledig zelf kan rijden (zonder stuur of gaspedalen).

Uber

Uber is bekend door zijn goedkope taxidiensten door particulieren. Uber heeft het belang ingezien van de zelfrijdende auto’s en nam de startup Otto over van een voormalig medewerker van Google en promoveerde hem tot hoofd van de afdeling zelfrijdende auto’s. Dit leidde tot een grote rel en rechtszaak omdat veel informatie van Otto illegaal verkregen was uit het Waymo Google project. Google en Uber hebben hierover later een schikking getroffen. De medewerker is toen bij Uber ontslagen. In 2017 sloot Uber een samenwerkingsverband met Merceds-Benz.